Pages

♥ pengikut setia ♥

cinta kami bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, 30 July 2015

Pengalaman Membesarkan Anak Jarak Umur Rapat

sebenarnya ada anak umur jarak nya dekat2 ni bukan senang. beza umur damia & nu'man 2 tahun. aceli takde lah dekat sangat pun khenn? tapi 2 orang anak, tapi karakter masing2 berbeza. tambah pulak sorang girl, sorang lagi boy. sorang beranak czer, sorang beranak normal. 


mase adik dia baru2 je lagi discaj. sibuk nak riba adik dia...



 damia ni aku perati kan karektor dia macam kasar sikit, kelam kabut, tak boleh sabar, kalau dia nak mesti dapatkan jugak,tak suke berkongsi, lagi ditegur lagi nak buat...eh macam cerita pasal diri sendiri pulak...hahaha...sebenarnya karektor damia tu semua dari mama dia...kira kalau nak tengok bayang2 sendiri tengok damia je pun cukup. 



nu'man pulak karektor dia macam cool sikit, jenis perati je kakak dia buat apa then dia praktikkan, jenis perut tak boleh lapar kalau tak mengamuk, banyak beralah dgn kaklongnye, jenis diam2 ubi berisi...

mase memula tau pregnantkan nu'man, damia mase tu baru 1tahun 7bulan. dengan still BF nye lagi. boleh refer post pasal nak stopkan BF kat SINI...rase macam tak ready lagi pun ada mase tu padahal cakap kat asben macam kesian kat damia sebab takde kawan. tapi bile dah pregnant macam takut pulak tak boleh bahagi kasih syg sama rata. yang buat stress bile anak still BF tapi terpaksa pisahkan dia. 

lama2 tu makin dah boleh terima hakikat. aku tak ready pun tapi tak terluah sebab macam takut kata2 tu jadi macam doa pulak kan. aku dok pikir nanti baby dalam perut merajuk pulak kalau mama dok cakap tak ready tak ready...so aku pendamkan je...try muhasabah diri dari hari ke hari...

mase lepas nu'man lahir, aku terpaksa bermalam kat hospital nak dekat 1 minggu jugak sebab jaundice dia tinggi mase tu. so selang sehari opah & papa akan bawak damia jenguk aku kat hospital. first time tengok reaksi dia bile ade baby sebelah aku, alahai macam sayu je muka dia. mungkin dia fikir lepas ni dia kena kongsi papa mama dengan orang lain. aku panggil2 damia pun dia tengok je aku. lagi la buat aku rase bersalah. tapi bile baby dah discaj & balik rumah tengok dia layan adik dia ok pulak. sampai kadang2 macam over protected pun ade. sekarang ni pun dia jaga adik dia takut jatuh ke pe. tapi kalau kaklong tengah main kena kacau dengan adik dia mmg ditolak/pukul je la adik nye.



ada masa memang kesabaran tu tahap langit ke 7 aku rase. kadang ada 1 hari dia meragam memang 1 hari tu la kena marah je dengan mama. bila dia tido rase kesian pulak. pegi kat dia cium2 balik. 

semalam sebelum tido, pillow talk dengan damia & papa nye. macam banyak sangat la benda dia nak cerita kat kitorang. dah makin pandai cakap ni selagi tak tido dok bercakap je dia.eiii perangai sape la tu? hehehe...



makin anak2 membesar jadi makin rindu saat dorang jadi baby....lagi berapa tahun je lagi nak berkepit celah ketiak papa mama, dah besar & sekolah deme pun dah malu agaknye...dah makin tua makin emo agaknye aku ni? 

sebenarnya tak kisah umur anak jarak rapat ke jauh ke, asalkan kita tau nak bahagikan masa dengan dorang. aku sendiri pun bukannye mak yang sempurna, masih belajar lagi dan lagi...sape tak nak tengok anak berjaya dengan hasil didikan kita sendiri kan? masing2 ade cara besarkan anak sendiri. tak yah nak samakan dengan orang lain. 






Monday, 27 July 2015

menambah aset


godek-godek kat deraf tengok ada pulak entry ni yang tak publish...so tengah rajin ni moh la kite taip bagi perabih entry ni...

alhamdulillah akhirnya niat dan hajat kami untuk ada rumah sendiri tercapai. bukan senang sebenarnya nak buat keputusan beli rumah di saat kewangan belum betol2 kukuh ni. ini kira keputusan nekad dari kami berdua untuk beli rumah di ipoh. salah satu sebab kenapa kami beli rumah di ipoh sebab harga nya masih mampu milik. lamanya jugak kami survey sebelum buat keputusan beli kat kawasan ni. merata ipoh dah pusing. tapi biasalah nak puaskan hati 100% memang susah. tak sangka rezeki kami untuk beli kat kawasan ni. masa proses loan pun, rumah ni dah hampir 70% siap. projek pun nampak cepat progress nya. mungkin hujung tahun takpun awal tahun depan siap lah kot.

salah satu sebab nape aku beli area sini sebab aku suke environment kawasan ni. kedai runcit belambak ade, sekolah dekat sebelah rumah je (konon nak hantar anak sekolah cina)...highway pun dekat je kalau nak ke kl...kire kawasan ni tak terceruk sangat dekat la nak pegi town ke apa...

kami tak decide lagi nak sewakan atau jadikan sebagai homestay. nak duduk sendiri kena tunggu dapat tukar ke ipoh dulu la nampak nye. Kalau ada rezeki dapatlah tukar nanti. Giliran bertukar ke Perak pun lagi 46 orang. ko ghaseeee bile ahkak ni dapat balik ipoh?ada rezeki ada la nanti ye dok?







Riang Ria Raya 2015

Salam Aidilfitri uols....
hari ni dah masuk 11 Syawal dah pun. rasa macam baru je 1 Syawal semalam. 
tahun ni family weols tema gold hitam.
sebabnya nanti bulan depan adik ipar kawin tema nye gold makanye sekalikan la baju raya+baju tema family time kawin adik ipar je nanti.

tahun ni tak berapa meriah sangat raya aku rase. mungkin sebab anak2 tak berapa sihat kot. Nu'man mase beraya pun meragam je. biase la ade anak kecik ni kan.

tahun ni giliran beraya rumah mentua dulu kat taiping. dah tahun ke 5 kawin ni dah biase je rase tak kisah sangat beraya mana perasaan nye tetap sama macam beraya dengan keluarga sendiri jugak. pagi raya di taiping, petang bedezup balik ke ipoh pulak. dok ulang alik la sampai 1 minggu beraya.

malas nak cite panjang tempek gambo jela...

1 syawal

alhamdulillah tahun ke 5 beraya bersama sebagai suami isteri...


bergambar bersama mertua tersayang...

budak cinonet ni takde mood pagi raya...baru baik demam...

adik ipar yang tengah darah manis...bulan depan dah jadi bini orang dah...

posing sakit pinggang...

sedondon anak beranak..baju mak,kakyang & eira tempah...aku je beli ready made..nak sedondon punye pasai...

2 syawal

tahun lepas tak merasa nak berjalan beraya rumah sedara mara sebab dalam pantang. sedara mara je ramai datang rumah tahun lepas. so tahun ni merasa la berjalan raya. macam tahun2 sebelum ni pun destinasi kitorang harus la ke kuala kangsar, taiping. sedara belah mak banyak kat kuale, taiping pulak rumah mentua. so alang2 dah ke utara lajak terus ke taiping dulu.dulu ada jugak beraya ke parit. sane banyak sedara belah abah. tapi sekarang tak ramai dah yang tinggal sane, deme dah berhijrah ikut anak2. 

kaklong & adik dah sihat baru la nak senyum...

budak tengah gatai gusi...jolok2 pastu dok uweekkk2..

dengan kakak tersayang harus la ade..ratu selfie..

3 SYAWAL

raya ke3 kami ikut family mentua pulak pegi jalan beraya rumah sedara mara.
sementara tunggu family mentua sampai dan beraya kat rumah mak abah so kitaorang bergambo bagai nak gile dulu. hehehe... lepas dorang beraya terus kami follow beraya sekali. sedara mara mentua ramai kat ipoh, pastu batu gajah & sungai siput. itu pun sedara kat ipoh ada yang takde. so beraya rumah sape yang ade kat rumah je la...

ape yang dia geramkan ntah...

bersama anak2...

famili kecil kami...

posing laga perut...hahaha...

bersama ratu selfie..hahaha...

anak dara ni dah la berat 14kg..pastu suruh mama dukung...nasib tak patah pinggang..

damia, adni, aqil...sepupu..

nampak makin bulat bile potong rambut pattern dora ni...lantok la asalkan nampak kemas.itupun beli sepit rambut, cekak abih dia cabutnya. takmo pakai..rantai yang gantung tu pun dah selamat dah dia cabut...gerammm je mak ko ni...

adik malu2 pulak...

sampai raya ke3 je ler yang mampu nak diupdate.