Pages

♥ pengikut setia ♥

cinta kami bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, 18 September 2014

Pengalaman Bersalin Has Raffiqin Nu'man

kemain lama dah peram entry ni. masa cuti bersalin hari tu karang nye baru hari ni nak publish. hewhewhew...

Alhamdulillah aku dah ade sepasang anak dah. Macam tak pecaye je aku dah ade 2 anak. Semendang je tak caye aku ni....muehehe..



Pengalaman bersalinkan Has Raffiqin (Pendamping) Nu'man (Kebaikan) ni boleh tahan dugaan nye. orang kata kalau besar dugaan masa mengandung/bersalin, bila baby keluar senang nak jaga...ye alhamdulillah syukur Nu'man sgt2 senang dijaga. anak yg tak banyak meragam. Sebaik nama nye...ececeh... kalau mcm ni beranak selalu pun takpe.haha.. 

6/6/2014 aku dah start ambik cuti bersalin sebab pagi tu konon nye dah rase braxton hicks.discuss dgn fakhrul blk ipoh pg jumaat tu.bile dah balik ipoh,tak jugak bersalin nye...braxton hicks je memanjang.layankan jela selagi dia tak mo keluar.syok sangat agaknye dok dalam perut ni.yang kelakarnye mak aku tau aku mmg dok ngidam bengkang tepung.sampai dah 2x mak aku buat bengkang pun tak beranak lg..bertuah punye anak kan? Haha.sudah nye overdue 10 hari. 

29/6/2014,hari pertama puasa.sempatla ptg tu temankan fakhrul pegi bazar ramadhan.teringin air tebu katenye.tp aku dok dlm kete je.tak larat dah jln. lepas orang dah berbuke aku ckp kat fakhrul,perut rase semacam.kejap2 rase nak berak.tp tak berak pun...mak aku dgr je gitu dan2 ckp dah nak beranak dah tu...yang tak boleh lupe, mak aku sempat lagi suruh makan kuih limas sebelum pegi hosp..haha...gelabah pulak semua org suruh pegi spital malam tu jgk.lps isyak fakhrul bwk aku pegi LR hosp ipoh. Lps cek laluan,drg ckp baru 2cm.doc tanya nak balik atau masuk wad.aku malas nak pikir banyak,aku ckp masuk wad jela.lgpun lg 2 hari kene dtg hosp jugak sbb kalau tak bersalin kena serah diri utk induce gak.

Hari pertama dorang bg wad biase je dl sbb 1st class full. Wad biase pun ok. Tp aku prefer wad 1st class sbb suami boleh teman. I kan anjeeee nak suami jugak...huhu..

kena masuk line...sampai bengkak tgn...terpaksa tukar tangan kiri...


beberapa jam sebelum kena induce...

2/7/2014,4.45 ptg masuk ubat induce. Selang brape minit pastu dah mula rase sakit. Mula2 still boleh tahan lg siap boleh keluar nyembang dgn mak abah n fakhrul lg kat luar LR tu. Dah makin kerap sakit tu aku cakap kat dorang dah tak larat nak duduk dah nak masuk dalam baring. Dlm LR tu drg bg katil ye utk sape yg kene induce.so ko baring la situ sorang2 sampai bersalin.suami xleh teman ye.jenuh la aku dok pujuk nurse & doc panggil suami teman mase dok sakit sebelum bersalin tu,drg wat tak heran je...ade sekali tu je fakhrul dpt masuk kejap tu pun dia gtau nk htr makanan kat aku.dia baru keluar balik kejap nk ambik barang lain,tgk2 dorang tak bg dah...i is sedihhhh u know.....aku time tu dah tak ghupe org dah.sakit nye Allah swt jela yang tau.tu sbb aku harap sgt laki aku ade dgn aku time tu.bukan nak mengada2.tp time sakit camtu la kite perlu sgt sokongan.dah suami tak dpt nak teman,nak tak nak aku kena kuat jugak la lawan sakit tu.tiap kali datang contraction,darah mencurah2 rase keluar..org ckp ni kembar darah.tiap kali contraction jugak la tiang katil & bucu bantal jd tempat aku paut. Sampai pukul 3 pg tak silap aku bukaan baru 5cm...dah sampai satu tahap aku rase macam nak giveup dah mintak doc czer je terus. Dah sign borang dah pe semua,doc ckp tak pe kite tunggu sikit je lg..yg kelakarnye, nurse tanya air ketuban aku dah pecah ke belum? mane la aku tau dah tengah sakit mcm nak putus nyawa memang tak sedar la air ketuban dah pecah ke belum. yang aku tau darah mencurah2 keluar tiap kali contraction. doc ckp kalau still lmbt bukaan kite czer.sebelum tu dorang bg ubt thn sakit yg cucuk kt punggung tu.yg ni kire yg ke2.yg 1st aku mtk mase kul 9mlm.dos pertama tu aku siap bole tido lg..yg 2nd ni dah tak rase pe..dalam dok sakit2 tu,tetibe datang rase nak teberak sgt dah.aku bgtau nurse sy rase nak berak ni.nurse ckp takpe awk teran je.iskkk biar betoi drg ni.tetibe pk baby nak keluar dah ke...drg suruh teran sikit2 dl..bile contraction dah dtg je aku teran..nurse tny nak pgil suami ke,aku ckp nak la..terus dia kelam kabut cari laki aku..tp tak de rezeki suami aku nak tgk aku bersalin,nurse ckp suami awk xde kat luar..mgkn dia dah pegi sahur kot..sedihnye la rase...tp aku kena kuat jugak nak teruskan perjuangan ni.bile drg dah ready peralatan semua,ade nurse suruh aku push...nasib jugak aku ade blaja teknik penafasan kat internet..konon tak nak kena jahit byk punye pasai....siap kene puji lg ok nurse ckp pandai u teran...tgk2 kene gunting jugak...sbb baby besor.takpe la mak redhoo je ler janji baby n aku selamat....4x jugak aku meneran...yg kali ke3 tetibe aku abih tenaga..bby stuck kat bahu..aku cari kekuatan balik,tak smpt contraction dtg aku dah push..alhamdulillah terus meluncur laju bby keluar.jam 5.27pagi baby seberat 3.65kg lahir.lps je drg potong tali pusat bby,drg ltk bby kt perut dgn drh2 lg.perkataan alhamdulillah je yg mampu keluar dr mulut aku time tu.berulang2 aku dok sebut.alhamdulillah.alhamdulillah anak mama dah lahir.penantian selama ni berakhir jugak bile dpt tatap anak yg dikandung 9 bulan dpn mata.Allah SWT jela yg tau perasaan ni..lepas dah jahit semua,aku mintak nurse ambik henpon nak call suami.nk dkt kul 6 baru dpt bgtau dia ckp aku dah bersalin.tekejut dia..aku mintak dia masuk azankan anak dia...tu je pengalaman bersalin aku...akan jadi memori sampai bile2....

masa dalam pantang ni...tapi macam dah 2bln besor nye...

masa 2 bulan 1minggu...