Pages

♥ pengikut setia ♥

cinta kami bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, 16 March 2012

persiapan baby & mama

checklist:

Baby Gear
  • Baju lengan pendek done!
  • Baju lengan panjang done!
  • Seluar pendek done! 
  • Seluar Panjang done!
  • Romper  done! 
  • Stokin done!
  • Sarung tangan done!
  • Kain bedung done!
  • Selimut done! 
  • Napkin done! 
  • Barut (beli 1x dengan bengkung mama nanti)
  • Baby bip done!
  • Topi done!
  • Tuala done! 
Diapering
  • Wet tissue done! 
  • Diapers pakai buang (Newbon)  done! 
  • Changing mat  done!
  • Detergent khas utk mencuci pakaian baby..  done!
  • cloth diapers (CD)  (baru beli 6)
Baby Care & Grooming
  • Bedak,losyen,mandian, minyak bby,syampoo (travel set je dulu)  done! 
  • cologne baby done!
  • Minyak yuyi cap limau done!
  • Sikat done!
  • Cotton bud done!
  • Kapas muka..tuk bersihkan pusat done! 
  • Set tilambantal bby (dah tempah, tak pickup je lagi) 
Feeding
  • Botol susu done!  (spare je) 
  • Berus pencuci botol done!
  • Cecair khas utk bersihkan botol susu (tak beli lagi..)
  • Nipple cream (tak beli jugak)
  • Breast pump set  done! (medela harmony-manual) 
  • Breastmilk Storage Bag (50 bags) *12 oz* done!
*beg labour room*(beg kecil diasingkan..)
  • Dypers 1 pc done! 
  • Pakaian baby done!
  • Napkin (tak letak lagi)
  • Tuala done!
  • Selimut done! 
  • sarung tangan/kaki done!
  • Kain batik mama (tak letak lagi)
*utk mama*
  • Kad merah
  • Kad pengenalan
  • Handphone
  • Baju/Blouse (sbaik2nyer yg butang didpn..tuk mmudahkan pyusuan) 
  • Kain batik
  • Stokin
  • Baju/seluar dalam
  • Nursing Bra
  • Tudung
  • Sweater 
  • Tuala mandi
  • Tuala muka
  • Peralatan mandi(sabun,pencuci muka,berus gigi,ubat gigi) 
  • Maternity pad/pad biasa 
  • Selipar
  • Sikat
  • Termos air panas 
  • Makanan/minuman (air masak,instant milo@horlick,kurma,biskut,roti)
  • Bag plastik
  • Majalah/buku (jika kena dok lama kt wad) 

Keperluan Berpantang
  • Jamu/set lepas bersalin
  • Stokin
  • Sweater
  • Tungku 
  • Bengkung
  • Selimut
  • Minyak angin/urut
  • Selipar
wah bila tengok balik list ni, barang keperluan mama je yang tak lengkap lagi..yang mana tak de tu nanti pakai yang mana ada je la...yang penting barang² baby dah lengkap kecuali barut je..mak cakap dia nak tolong belikan 1x dengan bengkung..=)) 

sekarang mama dah 33 minggu...lagi bape minggu je lagi mama nak jumpa cayang tomei mama dalam perut ni.nebes nebes...=))

6 comments:

  1. bnyk nye brg kene siapkan... hurm tmpg gembira tuk ko mommmy gendon hehe...

    ReplyDelete
  2. tau xpe..anak 1st serba serbi la kena baru nye..nanti masuk 2nd da krg ckit kot bajetnye..hehe..maceh acik..=))

    ReplyDelete
    Replies
    1. bengkung tu takyah beli lagi kot yang.. lepas banak baru beli eh. kalau la ter czer kan? huhuhu

      nursing bra pon takyah kot!

      Delete
  3. yeke kak?tu la bengkung & set jamu tak bli lagi..nursing bra baru beli 1 je..pakai bra biasa pun ok ea?

    ReplyDelete
  4. bengkung beli pun ok.. tp beli seperate dari set jamu tu. jamu pun, erm.. beli pas bersalin nnti. dalam pantang boleh suruh hubby belikan. tunjuk sesiap mana nak. based on my pengalaman, tak beli pun set jamu semua tu. kita beli bengkung sahaja, pas 2 minggu after csect punya luka dah betul2 kering baru pakai. doc pun galakkan pakai bengkung. and dia pesan lagi jgn pakai yg zap on, sbb dia tak terletak kemas pun kat badan. pastu, sbb csect kita byk minum pati ikan haruan, ikan haruan buat lauk berpantang and makan jamu mak dara gold yg kapsul jer. and mandi daun2 apa tah utk segarkan badan.. pastu nursing bra beli 2, and bra pad pun perlu ada.. if not lencun baju dek air susu.. :)

    ReplyDelete
  5. yunk, pilis jangan lupa tau.. :)

    ReplyDelete