Pages

♥ pengikut setia ♥

cinta kami bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, 16 March 2012

persiapan baby & mama

checklist:

Baby Gear
  • Baju lengan pendek done!
  • Baju lengan panjang done!
  • Seluar pendek done! 
  • Seluar Panjang done!
  • Romper  done! 
  • Stokin done!
  • Sarung tangan done!
  • Kain bedung done!
  • Selimut done! 
  • Napkin done! 
  • Barut (beli 1x dengan bengkung mama nanti)
  • Baby bip done!
  • Topi done!
  • Tuala done! 
Diapering
  • Wet tissue done! 
  • Diapers pakai buang (Newbon)  done! 
  • Changing mat  done!
  • Detergent khas utk mencuci pakaian baby..  done!
  • cloth diapers (CD)  (baru beli 6)
Baby Care & Grooming
  • Bedak,losyen,mandian, minyak bby,syampoo (travel set je dulu)  done! 
  • cologne baby done!
  • Minyak yuyi cap limau done!
  • Sikat done!
  • Cotton bud done!
  • Kapas muka..tuk bersihkan pusat done! 
  • Set tilambantal bby (dah tempah, tak pickup je lagi) 
Feeding
  • Botol susu done!  (spare je) 
  • Berus pencuci botol done!
  • Cecair khas utk bersihkan botol susu (tak beli lagi..)
  • Nipple cream (tak beli jugak)
  • Breast pump set  done! (medela harmony-manual) 
  • Breastmilk Storage Bag (50 bags) *12 oz* done!
*beg labour room*(beg kecil diasingkan..)
  • Dypers 1 pc done! 
  • Pakaian baby done!
  • Napkin (tak letak lagi)
  • Tuala done!
  • Selimut done! 
  • sarung tangan/kaki done!
  • Kain batik mama (tak letak lagi)
*utk mama*
  • Kad merah
  • Kad pengenalan
  • Handphone
  • Baju/Blouse (sbaik2nyer yg butang didpn..tuk mmudahkan pyusuan) 
  • Kain batik
  • Stokin
  • Baju/seluar dalam
  • Nursing Bra
  • Tudung
  • Sweater 
  • Tuala mandi
  • Tuala muka
  • Peralatan mandi(sabun,pencuci muka,berus gigi,ubat gigi) 
  • Maternity pad/pad biasa 
  • Selipar
  • Sikat
  • Termos air panas 
  • Makanan/minuman (air masak,instant milo@horlick,kurma,biskut,roti)
  • Bag plastik
  • Majalah/buku (jika kena dok lama kt wad) 

Keperluan Berpantang
  • Jamu/set lepas bersalin
  • Stokin
  • Sweater
  • Tungku 
  • Bengkung
  • Selimut
  • Minyak angin/urut
  • Selipar
wah bila tengok balik list ni, barang keperluan mama je yang tak lengkap lagi..yang mana tak de tu nanti pakai yang mana ada je la...yang penting barang² baby dah lengkap kecuali barut je..mak cakap dia nak tolong belikan 1x dengan bengkung..=)) 

sekarang mama dah 33 minggu...lagi bape minggu je lagi mama nak jumpa cayang tomei mama dalam perut ni.nebes nebes...=))