Pages

♥ pengikut setia ♥

cinta kami bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, 24 February 2012

30 minggu sudah!

assalamualaikum w.b.t.


huhu...lamanye rasa tak hapdet blog ni. baby dalam perut pun dah masuk 7 bulan 1/2...
wah!!kejap je kan?tapi perut aku comei je tak macam 7 bulan pun. tak pe la asalkan baby sihat & kuat kat dalam ni cukup la. 
ok aku cite secara ringkas jela k..ringkas la sgt kan..hehe..
sebelum cuti raya cina hari tu kan, aku & hubby ada pegi buat scan 3D/4D kat klinik fauziah, ampang. so dapat la tgk si kecik ni dalam perut. 1st time dpt tgk, teruja tak tau nak cakap cane la. macam tak pecaye je ade nyawa 1 lagi dalam rahim kecik aku ni. kuasa Tuhan! 
baby suke tutup tangan dgn muka mula². jenuh jugak la kacau² dia suruh alihkan tangan dia.
sonographer (jezz nama dia) tu siap suruh aku pegi makan then datang balik tuk scan. lepas dah scan semula tu, cayang mama dah alihkan tangan cuma kaki tomei dia tu je tak reti nak dok diam..alahai anak ku..nape la suke sangat buat aksi comei..geram je tau & yang paling tak tahan bila jezz bagitau gender dia..huhuhuhu..cam tak sangka ok rupenye 'gegirl'..(^_____^) senyum lebar mamanye dengor! papa pulak buat2 terkejut..kihkih.. sebenarnya tak kisah pun apa gender dia, girl pun ok, boy pun ok..asalkan sihat & sempurna dah alhamdulillah kan. 
sepanjang 7 bulan 1/2 (30 minggu) ni, alah pun dah kurang. nak kata tak de tu tak jugak. 
kadang² ada jugak loya² tu. cuma yang cedih sikit tu, ritu masa 28 minggu kena minum air gula, doc cakap ada Gestational Diabetes Mellitus (GDM) pulak..GDM ni biasa terkena hanya masa mengandung, lepas bersalin dah ok. ada jugak orang yang kekal ade. kalau family history memang ada yang diabetes, kebarangkalian nak terkena GDM tu memang ada la ye. kalau tak kena tu bersyukur la..
so merasa la aku bercucuk² ambil darah 4x sehari tu. setakat ni aku baru buat 1x. 29hb nanti kena repeat buat lagi 1x. sebab doc cakap dalam 4x dlm sehari tu ada 2x bacaan aku yang tinggi sikit. so dia bagi peluang buat lagi 1x nanti. dia suruh control makan jela buat masa sekarang. kalau still tinggi, alamatnye kena refer hospital la cucuk insulin pulak...mintak janganla sampai gitu. lagi 1 aku dengar org cakap, kalau dah kena start insulin nanti, biasa 38 minggu kena induce dah. yeke ea? tapi sape yg ada GDM tak boleh bersalin overdue. arap² permudahkanlah segalanya nanti. 
tapi kalau apa² pun, semua tu untuk keselamatan aku & baby jugak. redha jela kan. mungkin doc lebih tau apa yang terbaik. 


oh ye..sekarang aku dah start buat kiraan pergerakan baby yang 10x sehari tu. so far ok je. sebelum pukul 6ptg dah cukup 10x. normal ke ea? ke ada orang lagi awal dari tu dah cukup 10? 


ok la tak larat jari jemari ni nak menaip dah. ade cite aku hapdet lagi ye. baby pun dah berkicking² je ni ha...cam tau je mama tengah cite pasai dia..=))


hamek ko ringkas la sangat kan, panjang berjela jugak..3bulan tertunggak punye cite la katakan..fiufiufiu~ (-___-') (lap peluh)


ok tata!



3 comments:

  1. Gendon msukan stu gmbr, tringin nk tgok ko perut ko mmm :(

    ReplyDelete
  2. Bertahan ye gendon ku syg, dugaan pnyakit dtg time mngndung, mintak2 tu sementara je... wish u all da best, aunty cyg bby lam perut tu :) tetibe tharu je bce entry ko nie, hurmmm sdih cmpur happy :)

    ReplyDelete
  3. nanti aku masukkan ea..kemalasan je memanjang nak transfer gambo..hehe..

    ReplyDelete