Pages

♥ pengikut setia ♥

cinta kami bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, 27 May 2011

jumaat sudah!!

korang cuti g mana?
eh..kat putrajaya sekarang ada Perhimpunan 1Juta Belia tau.
jemput lah datang ye.
dengar cerita macam banyak je aktiviti.
jom jom jom heboh heboh pon ada.
eceh..bukan main lagi aku dok pomot.
hehehe.
aku sendiri pun tak tau nak pegi ke tak.
sejak meningkat usia ni (ceiittt) dah kurang minat nak pegi tempat² yang bersesak orang ni.
siyes wehh. aku kalau berjalan tempat² camtu dah rasa tak nampak orang dah. berpinar².
see..dah cam orang tua dah aku nih.
TAPI...
jiwa maintain muda okeh!!
muahaha.
weekend ni plan nak tengok KARAK.
nak tengok adik shahir belakon la yu!
konpem laki aku benanah hidung tengok bini dia TERUJA bebenor nak tengok shahir.
(^_-)
tak kisah la best ke tak janji dapat tengok adik shahir belakon.
eh sabtu malam lak aku dah book court badminton kat bawah rumah tu.
semangat nak berentap dengan laki aku nih.
orang dok sibuk rentap futsal, we'ol lak sibuk berentap badminton gak.
huhuhu.


ok selamat ber'weekend la ye!~


babai~

Thursday, 26 May 2011

demam nora elena!!


sejak drama nora elena nih, kalau ter'miss' 1 episod pon dah rase tak tentu hala.
nape ea?
biasa kalau pukul 7 tu memang aku dah konker tv.
kalau laki aku sibuk nak tengok channel lain, memang harapan la aku nak bagi.
kejam kejam.
aku suka episod semalam.
lawak pulak bila aku tengok elena cam malu² kat dalam bilik.
siap suruh seth keluar lagi tu sebab dia nak salin baju.
pastu siap pesan..
 "nanti kalau dah abis saya ketuk pintu 3 kali baru awak masuk.."
haha.

tu yang aku malas nak layan sangat drama bersambung² ni..
biasanya kalau aku dah layan dari episod awal tup tup episod last sekali tu mesti aku tak dapat tengok.
ada jela hal time tu.
isk..isk..
harap² kali ni dapat tengok sampai abis ler..

~tata~



Wednesday, 25 May 2011

anak buah aku yang no 6

ok tengok tajuk pon dah tau.
cam dah tua sangat dah aku ni.
20 Mei 2011 aritu, anak buah aku dah bertambah jadi 6 orang.
yg ke-6 ni anak abangngah aku.
princess dia yang 1st, anak no. 3 & cucu gegirl yang ke-2 dlm family we'ol.
aku pun tak sempat tengok dak kecik ni lagi.
acu tak sabo mau gomoi² batrisyia!!
aku ni dari dulu memang pantang jumpa baby, memang geram.
ni ha muke dak kecik nih.


tengok mane aku tak geram!!

ok bye.



best ke kawin?


amboi tajuk entry..
hehehe.
meh nak share pengalaman aku kawin sepanjang 5 bulan nk masuk 6 bulan ni.
eh sekejap je rase da nak masuk 1/2 tahun usia perkahwinan we'ol!!
3 bulan pertama, agak merana gak la.
sebab PJJ.
laki aku je yg berulang tiap² minggu kuantan >> putrajaya.
cian dia. sobsob.
dugaan PJJ ni maha la banyaknye.
dari bercinta,bertunang & kawin PJJ.
paling banyak dugaan time bertunang la kot aku rase.
gado tok sah cakap ler, ade masa rase cam nak mintak putus, hamek cincin tunang ko nih balik. bluwekk..
sampai tahap gitu..ko ade ade?
time bertunang nih la banyak benor anasir² yang datang. sangat menguji KESABARAN ye time tu.
nasib la malaysia ni ade undang², lau tak mau tembak je anasir² tersebut.
eh berani ke nak wat camtu?
weeee~
tapi yang bestnye kalau PJJ ni, tiap kali tunggu jumaat je, mesti hati ni girang cam nak sambut raya je tiap² minggu.hati pun berdegup kencang je tiap kali nak tunggu laki kita sampai. cam baru² bercinta. muahaha..over lak ayat...
asal jumaat,sabtu,ahad je mesti nak masak sedap² sebab nak bagi laki kite makan.
sekarang?
ade jugak, tapi idak ler tiap² minggu.
bila PJJ walaupun penat tahan rindu, ecehh.. tapi ade banyakkkkk masa tuk diri sendiri etc. tgk tv,tido,mkn ikut suke nk mkn ke tak & yg plg penting tido tanpa berebut bantal...
tapi sekarang, dah tak penat tahan rindu, tapi kadang² penat jugak la balik keje,kemas rumah,masak,basuh baju,sidai baju,iron baju & yg paling penat adalah MAKAN.
dulu tak makan malam pun tak heran, sekarang kena la makan sebab sian aku tengok kalau laki aku je makan sorang² tak de kawan nyembang.
eh leh terima ke alasan ni?
muahaha..
tapi idak la ari² aku buat semua keje² tu.
ade ari² nya la jugak.
papepun memang best sangat KAWIN ni..
bila dah kawin ni, hidup kita lebih terjamin walaupun orang kata jodoh,pertemuan,ajal semua kat tangan DIA.
atleast aku dah merasa nikmat berkawin ni.
tak terkata betapa bestnye perasaan tu.
bila ade orang jaga kita, tegur bila kita salah, remind kita bila kita lupa, jaga kita bila kita sakit, picit kepala bila kita pening, ade yang sudi dengar bila kita bercakap, teman kita tido,makan,tgk tv, pujuk kita bila kita merajuk,bergelak ketawa sampai keluar airmata..eh banyak lagi la...


"jangan bilang tidak bila kita belum mencoba
siapa yang tahu akan sama hatimu dan juga hatiku
banyak yang bercinta bertahun-tahun putus juga
kuharapkan dengan dirimu walaupun singkat pendekatan
cinta kita kan abadi"

antara bait² lirik ni yang aku pegang dari mula kenal laki aku dulu..
mula kenal dulu siyes aku takut nak terima dia. mase tu baru frust bercinta, takkan nak terus kapel dgn org lain kan. dia pon mase tu baru frust gak. so masing² memang single la.
dah la baru kenal.
pastu we'ol decide nak try je dulu kapel, lau tak ok just be friend.
tup tup..tak sangka jodoh we'ol alhamdulillah dalam bertry² tu akhirnya menjadi jugak.
hiks...
we'ol kapel 1tahun 8bulan pastu terus tunang.
takut weh lama²..
alhamdulillah sepanjang tempoh nak menuju ke gerbang kawin tu, rezeki mencurah² datang.
maybe rezeki nak kawin orang kate!
so korang yang rase teragak² nak kawin ke tak tu,elok la kawin.
banyak nikmatnya berkawin ni.
nak tau lebih kena try ler sendiri ek.
hehe...

ok terpanjang pulak entry aku ni.

~tata~








sagu santan gula melaka

sabtu ritu dok blogwalking tetibe ternampak entry ceeramoon pasai sagu santan gula melaka.
walaweh terliuq lak aku nengoknye.
sudahnye petang semalam pe lagi berdezup la ajak laki aku p beli barang.
ala senang sgt la wat benda ni.
meh nak kongsi..

pic yg ni hasil google ye kawan²...yg aku buat tak sempat nak snap dah abis...sobsob...



  • Bahan A :
  • 2 cawan sagu (terpulang nak guna yg putih ke/kaler²)
  • 5 cawan air
  • Bahan B :
  • 3 cawan santan
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 sudu kecil garam
  • Bahan C :
  • 1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
  • 1 cawan air
  • 1 helai daun pandan

cara²:

Cara-cara Adunan A : 

1. Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
2. Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
3. Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.

Cara-cara Adunan B : 

1. Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
2. Buang daun pandan dan sejukkan.

Cara-cara Adunan C : 

1. Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
2. Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.

Cara menghidang : 

Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.Siap untuk dimakan!!!

see!!!senang kan?
kalau makan sejuk² lagi syorgaa idaman wa ckp sama luu..
tak caye? try test la tengok..

selamat mencuba!!

Monday, 9 May 2011

makan² bufday budak kecik

hari ni bufday officemate aku, myra.
23 tahun sudah dak gojes sorang ni.
kebetulan hari ni mimpi pe ntah aku tetiba nak bawak camera g opis.
so ape lagi.

menggedik ler jawabnye.


'penyakit' yang tak dpt diubah..
peace tak abis²...

tadaaa..ni dia bufday girl kite...myra

time lunch lak kitorang bawak dak kecik nih pegi makan kat pizza hut, alamanda.
laki aku pun join gak.
harus la kan ankut laki join sekali.


peace ya aww aww!!
iskk..cam pau da aku tengok muke aku tu.
hubby cute & apis bambam


laki sape la ni?
awat apis pandang myra camtu?tak puas hati lateww myra amek ayam lebih.
lapar balik lak rase tengok ayam ni...grrrr..


ok pic pizza tak sempat ambik.
sebab masing² dah kebulur.
eh yang bestnye tadi, ada surprise ko dari staff pizzahut..
dorang siap datang table nyanyi lagu bufday tuk bufday girl & 1 pan side dish  tuk kitorang.
kalau camtu sok datang pizzahut ngaku bufday aku pulak la..
haha.

ok la tata...


# 20

hari sabtu aritu saje try test buat nasi ayam.
laki aku dok sebut sebut je.
bagi hint suruh aku buat latewww..
nasib aku paham..
ecececehhh..
aceli, nasi ayam ni resipi dari MIL aku.
cam biasa la time nak masak baru terkial² nak mencari resipi.
dan² la call MIL hari jumaat tu tanya resipi.
nasib MIL sporting.
ecehh..
betoii la MIL aku sporting abis.
siap ajar dari A-Z.
rupenya senang je buat nasi ayam ni.
bahan² pun tak banyak nak guna.

nanti aku kasi tempek kat sini ye resipi nya.
tertinggal pulak kat rumah.
 
sekarang kasi layan pic kat bawah dulu.

model harus ade di mana² ye....
ayam tu walaupun hitam tapi sedap sampai licin okeh..muahaha..
~nasi ayam resipi mak mertua~

ok tu saje.

p/s: pasni nak try buat nasi beriyani gam pulak ler...walawehh..



Wednesday, 4 May 2011

# 19

hai pagi semua!!
meh nak cite pasai weekend hari tu.
weekend hari tu aku tak duduk rumah sangat pun.
mak mentua & adik ipar datang rumah.
sempatla pegi shopping kain nak buat baju raya kat JAKEL.
shopping tudung kat jln masjid india..
gila heaven ko murah ya amat!!
sampai rambang mata jadinye.
mata ni kalau tengok kaler merah & pink mesti terus cam berpinar².
OMG!!OMG!!
konon² tak mau beli, nak beli baju siap je raya nanti.
sudahnya bukan 1 tapi 2 pasang kain aku rembat.
shawl lak bukan 1, bukan 2 tapi 8 helai aku beli.
hamek kau!!
wuwuwu.
 nangis tgk duit keluar dgn lajunye.
(T_T)
so tahun ni tema kami merah & pink ye.
gila awal kan prepare tuk raya?
cam prepare tuk kawin lak.
eh tetibe rindu perasaan tu.
ecehh.

malam pulak kitorang pekene satay haji samuri kat kajang.
dah lama rasanya tak makan satay.
selera aku sekarang mengalahkan orang mengandung je.
kalau ye pun pe salahnye kan kan kan?
muahaha.

*dalam jakel pon sempat berposing.*
*MIL & cucu nye*
*ana, SIL & aku*
*aku yang demok..wuwuwu..*
*see..cam shopping raye da..*
*eksen je lebih aku tu..kat sini aku beli 2 shawl je.*
*ana sekarang dah jadi 'antu' shawl..*
*terbaikkkk*
*harga dia not bad la...*
*tetiba rase lapar pulak tengok balik gambar ni..grrrr..*

hari ahad tu pulak kitorang pegi attend kenduri sepupu belah hubby.
dorang buat majlis kat MBSJ.
kat area² puchong nun.
*ana & aku tak abis² berposing..*
*ni salah satu shawl yang aku beli kat jln masjid india tu..*
*ni la pengantin nya..perempuan tu yang sepupu hubby..selamat pengantin baru!!*
*gambar tuan tanah kedaung harus la ada kan..*

ok tu saje.
tata!!