Pages

♥ pengikut setia ♥

cinta kami bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, 17 August 2015

Aktiviti Riadah - Seoul Garden IOI City Mall Putrajaya & Taman Ekuestrian Putrajaya

semalam pepagi aku dah up gambo kat IG yang damia paksa janji tu kan...jap2 nak cari balik gambo tu..


so tak nak kecewakan anak moh ler kite keluar...tengahari tu memang dah plan lepas kemas rumah, basuh baju, siap2 anak baru keluar. destinasi dituju ke IOI city mall...apa2 pun isi perut dulu...aku nak makan kat food court je...tetibe fakhrul tanya seoul garden nak? mau tak nak...jom jom..haha..padahal mase bulan puasa ritu sampai 2x dah makan situ....tapi sedih pegi time lunch tengok2 kambing takde..padahal memang dah aim nak makan kambing pun...cissss...dasar antu kambing...



tengok dia kemain lagi bodek mama...tak mintak kiss pun dia kiss...yela yela lepas makan kite jalan lagi...


adik perut dah kenyang senang hati....senang keje mama bila dia dah ade gigi ni...suap la ape pun dia nganga je...gud boy tak memilih...

lepas makan ajak fakhrul pegi tengok kuda. dia on je...adik mase nak balik dari IOI tu dia dah lelap dah dalam stroller, tu sebab ler takde gambo adik dengan kuda. 

sampai2 je tengok orang pun tak ramai...plus baru lepas ujan...


comel kan ponny ni...geram tengok dah la warna putih...


memule takut2..sampai 1 padang dia lari...bila tengok papa naik baru dia nak naik...


memule naik berdua dulu dengan dia...happy je dia...

video



2nd time naik dah berani dah...macam ni la anak mama....



harga 1 orang RM5/ride....ada la 1 padang kecik tu dia pusing...
tak sampai 5 minit pun aku rase...
macam aku dengan damia tu dia kire sekali naik RM5...
damia naik 2nd round dia sorang tu kena bayar lagi RM5...
1 tiket tu dapat diskaun 20% kalau makan kat cafe mangiamo! dalam tu...

see happy je muke dia..tengok anak happy macam ni mama pun happy sama...
next time kite ajak papa pegi zoo sesi mengenal haiwan pulak okeh...
best jugak sekali sekala buat aktiviti riadah macam ni masa weekend...

Thursday, 30 July 2015

Pengalaman Membesarkan Anak Jarak Umur Rapat

sebenarnya ada anak umur jarak nya dekat2 ni bukan senang. beza umur damia & nu'man 2 tahun. aceli takde lah dekat sangat pun khenn? tapi 2 orang anak, tapi karakter masing2 berbeza. tambah pulak sorang girl, sorang lagi boy. sorang beranak czer, sorang beranak normal. 


mase adik dia baru2 je lagi discaj. sibuk nak riba adik dia...



 damia ni aku perati kan karektor dia macam kasar sikit, kelam kabut, tak boleh sabar, kalau dia nak mesti dapatkan jugak,tak suke berkongsi, lagi ditegur lagi nak buat...eh macam cerita pasal diri sendiri pulak...hahaha...sebenarnya karektor damia tu semua dari mama dia...kira kalau nak tengok bayang2 sendiri tengok damia je pun cukup. 



nu'man pulak karektor dia macam cool sikit, jenis perati je kakak dia buat apa then dia praktikkan, jenis perut tak boleh lapar kalau tak mengamuk, banyak beralah dgn kaklongnye, jenis diam2 ubi berisi...

mase memula tau pregnantkan nu'man, damia mase tu baru 1tahun 7bulan. dengan still BF nye lagi. boleh refer post pasal nak stopkan BF kat SINI...rase macam tak ready lagi pun ada mase tu padahal cakap kat asben macam kesian kat damia sebab takde kawan. tapi bile dah pregnant macam takut pulak tak boleh bahagi kasih syg sama rata. yang buat stress bile anak still BF tapi terpaksa pisahkan dia. 

lama2 tu makin dah boleh terima hakikat. aku tak ready pun tapi tak terluah sebab macam takut kata2 tu jadi macam doa pulak kan. aku dok pikir nanti baby dalam perut merajuk pulak kalau mama dok cakap tak ready tak ready...so aku pendamkan je...try muhasabah diri dari hari ke hari...

mase lepas nu'man lahir, aku terpaksa bermalam kat hospital nak dekat 1 minggu jugak sebab jaundice dia tinggi mase tu. so selang sehari opah & papa akan bawak damia jenguk aku kat hospital. first time tengok reaksi dia bile ade baby sebelah aku, alahai macam sayu je muka dia. mungkin dia fikir lepas ni dia kena kongsi papa mama dengan orang lain. aku panggil2 damia pun dia tengok je aku. lagi la buat aku rase bersalah. tapi bile baby dah discaj & balik rumah tengok dia layan adik dia ok pulak. sampai kadang2 macam over protected pun ade. sekarang ni pun dia jaga adik dia takut jatuh ke pe. tapi kalau kaklong tengah main kena kacau dengan adik dia mmg ditolak/pukul je la adik nye.



ada masa memang kesabaran tu tahap langit ke 7 aku rase. kadang ada 1 hari dia meragam memang 1 hari tu la kena marah je dengan mama. bila dia tido rase kesian pulak. pegi kat dia cium2 balik. 

semalam sebelum tido, pillow talk dengan damia & papa nye. macam banyak sangat la benda dia nak cerita kat kitorang. dah makin pandai cakap ni selagi tak tido dok bercakap je dia.eiii perangai sape la tu? hehehe...



makin anak2 membesar jadi makin rindu saat dorang jadi baby....lagi berapa tahun je lagi nak berkepit celah ketiak papa mama, dah besar & sekolah deme pun dah malu agaknye...dah makin tua makin emo agaknye aku ni? 

sebenarnya tak kisah umur anak jarak rapat ke jauh ke, asalkan kita tau nak bahagikan masa dengan dorang. aku sendiri pun bukannye mak yang sempurna, masih belajar lagi dan lagi...sape tak nak tengok anak berjaya dengan hasil didikan kita sendiri kan? masing2 ade cara besarkan anak sendiri. tak yah nak samakan dengan orang lain. 






Monday, 27 July 2015

menambah aset


godek-godek kat deraf tengok ada pulak entry ni yang tak publish...so tengah rajin ni moh la kite taip bagi perabih entry ni...

alhamdulillah akhirnya niat dan hajat kami untuk ada rumah sendiri tercapai. bukan senang sebenarnya nak buat keputusan beli rumah di saat kewangan belum betol2 kukuh ni. ini kira keputusan nekad dari kami berdua untuk beli rumah di ipoh. salah satu sebab kenapa kami beli rumah di ipoh sebab harga nya masih mampu milik. lamanya jugak kami survey sebelum buat keputusan beli kat kawasan ni. merata ipoh dah pusing. tapi biasalah nak puaskan hati 100% memang susah. tak sangka rezeki kami untuk beli kat kawasan ni. masa proses loan pun, rumah ni dah hampir 70% siap. projek pun nampak cepat progress nya. mungkin hujung tahun takpun awal tahun depan siap lah kot.

salah satu sebab nape aku beli area sini sebab aku suke environment kawasan ni. kedai runcit belambak ade, sekolah dekat sebelah rumah je (konon nak hantar anak sekolah cina)...highway pun dekat je kalau nak ke kl...kire kawasan ni tak terceruk sangat dekat la nak pegi town ke apa...

kami tak decide lagi nak sewakan atau jadikan sebagai homestay. nak duduk sendiri kena tunggu dapat tukar ke ipoh dulu la nampak nye. Kalau ada rezeki dapatlah tukar nanti. Giliran bertukar ke Perak pun lagi 46 orang. ko ghaseeee bile ahkak ni dapat balik ipoh?ada rezeki ada la nanti ye dok?







Riang Ria Raya 2015

Salam Aidilfitri uols....
hari ni dah masuk 11 Syawal dah pun. rasa macam baru je 1 Syawal semalam. 
tahun ni family weols tema gold hitam.
sebabnya nanti bulan depan adik ipar kawin tema nye gold makanye sekalikan la baju raya+baju tema family time kawin adik ipar je nanti.

tahun ni tak berapa meriah sangat raya aku rase. mungkin sebab anak2 tak berapa sihat kot. Nu'man mase beraya pun meragam je. biase la ade anak kecik ni kan.

tahun ni giliran beraya rumah mentua dulu kat taiping. dah tahun ke 5 kawin ni dah biase je rase tak kisah sangat beraya mana perasaan nye tetap sama macam beraya dengan keluarga sendiri jugak. pagi raya di taiping, petang bedezup balik ke ipoh pulak. dok ulang alik la sampai 1 minggu beraya.

malas nak cite panjang tempek gambo jela...

1 syawal

alhamdulillah tahun ke 5 beraya bersama sebagai suami isteri...


bergambar bersama mertua tersayang...

budak cinonet ni takde mood pagi raya...baru baik demam...

adik ipar yang tengah darah manis...bulan depan dah jadi bini orang dah...

posing sakit pinggang...

sedondon anak beranak..baju mak,kakyang & eira tempah...aku je beli ready made..nak sedondon punye pasai...

2 syawal

tahun lepas tak merasa nak berjalan beraya rumah sedara mara sebab dalam pantang. sedara mara je ramai datang rumah tahun lepas. so tahun ni merasa la berjalan raya. macam tahun2 sebelum ni pun destinasi kitorang harus la ke kuala kangsar, taiping. sedara belah mak banyak kat kuale, taiping pulak rumah mentua. so alang2 dah ke utara lajak terus ke taiping dulu.dulu ada jugak beraya ke parit. sane banyak sedara belah abah. tapi sekarang tak ramai dah yang tinggal sane, deme dah berhijrah ikut anak2. 

kaklong & adik dah sihat baru la nak senyum...

budak tengah gatai gusi...jolok2 pastu dok uweekkk2..

dengan kakak tersayang harus la ade..ratu selfie..

3 SYAWAL

raya ke3 kami ikut family mentua pulak pegi jalan beraya rumah sedara mara.
sementara tunggu family mentua sampai dan beraya kat rumah mak abah so kitaorang bergambo bagai nak gile dulu. hehehe... lepas dorang beraya terus kami follow beraya sekali. sedara mara mentua ramai kat ipoh, pastu batu gajah & sungai siput. itu pun sedara kat ipoh ada yang takde. so beraya rumah sape yang ade kat rumah je la...

ape yang dia geramkan ntah...

bersama anak2...

famili kecil kami...

posing laga perut...hahaha...

bersama ratu selfie..hahaha...

anak dara ni dah la berat 14kg..pastu suruh mama dukung...nasib tak patah pinggang..

damia, adni, aqil...sepupu..

nampak makin bulat bile potong rambut pattern dora ni...lantok la asalkan nampak kemas.itupun beli sepit rambut, cekak abih dia cabutnya. takmo pakai..rantai yang gantung tu pun dah selamat dah dia cabut...gerammm je mak ko ni...

adik malu2 pulak...

sampai raya ke3 je ler yang mampu nak diupdate. 


Thursday, 7 May 2015

Perkembangan Anak Dara & Teruna

haiii rindunye kat blog. maaflah tuan punye blog dah hampir lupa kewujudan blog dia ni...kasihan kasihan....
banyak jugak cerita sepanjang beberapa bulan ni....


kaklong damia dah genap 3 tahun 20 April lepas. ada rezeki sikit so buat majlis hari jadi dia kat ipoh bersekali dgn doa selamat. anak yg makin bijak dan mulut pun boleh tahan potpet nye. sesekali dtg tantrum dia menguji jugak kesabaran mama. masih bekepit celah ketiak mama. kadang2 rasa macam damia ni bayang2 aku je. sebab mana dia pegi ada je dia ngikut. kecuali pegi opis la.pegi toilet pun kdg2 dia nak masuk sekali...stress mak ko ni tau tak...hiks..lagipun perangai dia banyak sgt ikut aku. ikut yg baik2 je tau, yg tak elok tak mo tak mo tak mo ikut ye nakk..oh jeles dgn adik pun iye jugak kaklong ni.kalau adik manja dgn papa/mama je mula la dia pun nak menyelit. bab mainan tok sah cakap ler, mainan dia dia punye, mainan adik pun dia punye. damia oh damia...


cite pasai nu'man pulak. bulan ni genap usia adik 10 bulan. anak yg baik, tak banyak ragam. senang nak jaga. cuma selsema n batuk je kerap adik ni. air muka dia slalu buat mama rasa kesian. sebab berlainan sgt cara dia dan kaklong nye. pandai bawak diri adik ni. masih menyusu bdn tapi tak fully. gigi dah 4 batang. sekali dia gigit mmg boleh buat mama menjerit 1 taman dgr. kuat makan. masuk 10 bln dah pandai memanjat, duduk sendiri. merangkak je tak reti lagi. langkau step nampaknye. hiks...

oh ye mama baru je tukarkan taska anak2 mama ni. tukar ke taska dekat bawah opis mama je senang mama nak jenguk2 anak2 mama. 

semoga baik2 aje anak2 papa mama ni, dikurniakan kesihatan yg baik dan sentiasa dilindungi dari perkara yang tidak diingini. amin.

mama luv u bambam bucuk acin awooo mama 2 org ni...


Thursday, 18 September 2014

Pengalaman Bersalin Has Raffiqin Nu'man

kemain lama dah peram entry ni. masa cuti bersalin hari tu karang nye baru hari ni nak publish. hewhewhew...

Alhamdulillah aku dah ade sepasang anak dah. Macam tak pecaye je aku dah ade 2 anak. Semendang je tak caye aku ni....muehehe..



Pengalaman bersalinkan Has Raffiqin (Pendamping) Nu'man (Kebaikan) ni boleh tahan dugaan nye. orang kata kalau besar dugaan masa mengandung/bersalin, bila baby keluar senang nak jaga...ye alhamdulillah syukur Nu'man sgt2 senang dijaga. anak yg tak banyak meragam. Sebaik nama nye...ececeh... kalau mcm ni beranak selalu pun takpe.haha.. 

6/6/2014 aku dah start ambik cuti bersalin sebab pagi tu konon nye dah rase braxton hicks.discuss dgn fakhrul blk ipoh pg jumaat tu.bile dah balik ipoh,tak jugak bersalin nye...braxton hicks je memanjang.layankan jela selagi dia tak mo keluar.syok sangat agaknye dok dalam perut ni.yang kelakarnye mak aku tau aku mmg dok ngidam bengkang tepung.sampai dah 2x mak aku buat bengkang pun tak beranak lg..bertuah punye anak kan? Haha.sudah nye overdue 10 hari. 

29/6/2014,hari pertama puasa.sempatla ptg tu temankan fakhrul pegi bazar ramadhan.teringin air tebu katenye.tp aku dok dlm kete je.tak larat dah jln. lepas orang dah berbuke aku ckp kat fakhrul,perut rase semacam.kejap2 rase nak berak.tp tak berak pun...mak aku dgr je gitu dan2 ckp dah nak beranak dah tu...yang tak boleh lupe, mak aku sempat lagi suruh makan kuih limas sebelum pegi hosp..haha...gelabah pulak semua org suruh pegi spital malam tu jgk.lps isyak fakhrul bwk aku pegi LR hosp ipoh. Lps cek laluan,drg ckp baru 2cm.doc tanya nak balik atau masuk wad.aku malas nak pikir banyak,aku ckp masuk wad jela.lgpun lg 2 hari kene dtg hosp jugak sbb kalau tak bersalin kena serah diri utk induce gak.

Hari pertama dorang bg wad biase je dl sbb 1st class full. Wad biase pun ok. Tp aku prefer wad 1st class sbb suami boleh teman. I kan anjeeee nak suami jugak...huhu..

kena masuk line...sampai bengkak tgn...terpaksa tukar tangan kiri...


beberapa jam sebelum kena induce...

2/7/2014,4.45 ptg masuk ubat induce. Selang brape minit pastu dah mula rase sakit. Mula2 still boleh tahan lg siap boleh keluar nyembang dgn mak abah n fakhrul lg kat luar LR tu. Dah makin kerap sakit tu aku cakap kat dorang dah tak larat nak duduk dah nak masuk dalam baring. Dlm LR tu drg bg katil ye utk sape yg kene induce.so ko baring la situ sorang2 sampai bersalin.suami xleh teman ye.jenuh la aku dok pujuk nurse & doc panggil suami teman mase dok sakit sebelum bersalin tu,drg wat tak heran je...ade sekali tu je fakhrul dpt masuk kejap tu pun dia gtau nk htr makanan kat aku.dia baru keluar balik kejap nk ambik barang lain,tgk2 dorang tak bg dah...i is sedihhhh u know.....aku time tu dah tak ghupe org dah.sakit nye Allah swt jela yang tau.tu sbb aku harap sgt laki aku ade dgn aku time tu.bukan nak mengada2.tp time sakit camtu la kite perlu sgt sokongan.dah suami tak dpt nak teman,nak tak nak aku kena kuat jugak la lawan sakit tu.tiap kali datang contraction,darah mencurah2 rase keluar..org ckp ni kembar darah.tiap kali contraction jugak la tiang katil & bucu bantal jd tempat aku paut. Sampai pukul 3 pg tak silap aku bukaan baru 5cm...dah sampai satu tahap aku rase macam nak giveup dah mintak doc czer je terus. Dah sign borang dah pe semua,doc ckp tak pe kite tunggu sikit je lg..yg kelakarnye, nurse tanya air ketuban aku dah pecah ke belum? mane la aku tau dah tengah sakit mcm nak putus nyawa memang tak sedar la air ketuban dah pecah ke belum. yang aku tau darah mencurah2 keluar tiap kali contraction. doc ckp kalau still lmbt bukaan kite czer.sebelum tu dorang bg ubt thn sakit yg cucuk kt punggung tu.yg ni kire yg ke2.yg 1st aku mtk mase kul 9mlm.dos pertama tu aku siap bole tido lg..yg 2nd ni dah tak rase pe..dalam dok sakit2 tu,tetibe datang rase nak teberak sgt dah.aku bgtau nurse sy rase nak berak ni.nurse ckp takpe awk teran je.iskkk biar betoi drg ni.tetibe pk baby nak keluar dah ke...drg suruh teran sikit2 dl..bile contraction dah dtg je aku teran..nurse tny nak pgil suami ke,aku ckp nak la..terus dia kelam kabut cari laki aku..tp tak de rezeki suami aku nak tgk aku bersalin,nurse ckp suami awk xde kat luar..mgkn dia dah pegi sahur kot..sedihnye la rase...tp aku kena kuat jugak nak teruskan perjuangan ni.bile drg dah ready peralatan semua,ade nurse suruh aku push...nasib jugak aku ade blaja teknik penafasan kat internet..konon tak nak kena jahit byk punye pasai....siap kene puji lg ok nurse ckp pandai u teran...tgk2 kene gunting jugak...sbb baby besor.takpe la mak redhoo je ler janji baby n aku selamat....4x jugak aku meneran...yg kali ke3 tetibe aku abih tenaga..bby stuck kat bahu..aku cari kekuatan balik,tak smpt contraction dtg aku dah push..alhamdulillah terus meluncur laju bby keluar.jam 5.27pagi baby seberat 3.65kg lahir.lps je drg potong tali pusat bby,drg ltk bby kt perut dgn drh2 lg.perkataan alhamdulillah je yg mampu keluar dr mulut aku time tu.berulang2 aku dok sebut.alhamdulillah.alhamdulillah anak mama dah lahir.penantian selama ni berakhir jugak bile dpt tatap anak yg dikandung 9 bulan dpn mata.Allah SWT jela yg tau perasaan ni..lepas dah jahit semua,aku mintak nurse ambik henpon nak call suami.nk dkt kul 6 baru dpt bgtau dia ckp aku dah bersalin.tekejut dia..aku mintak dia masuk azankan anak dia...tu je pengalaman bersalin aku...akan jadi memori sampai bile2....

masa dalam pantang ni...tapi macam dah 2bln besor nye...

masa 2 bulan 1minggu...


Wednesday, 19 February 2014

cara aku putuskan susu badan

hari ni dah masuk hari ke6 aku cuba nak berentikan damia susu badan.
hoii mencabar gile la nak berentikan dia. aku ingat benda senang. tapi bergantung pada baby tu gak kot. 
antara sebab aku terpaksa berentikan dia dari bf, sebab sejak aku pregnant nak masuk 3-4bln ni memang aku perasan susu dah kering. so nak tak nak terpaksa la stop kan jugak.
sebenarnya sejak aku awal preg no 2 ni memang aku dah try, tapi malangnye hati aku tak cukup kuat tengok anak merengek nak dapatkan 'candu' dia. 
sedih weiiii..sejak lahir dia bf, tetiba pulak nak pisahkan dia dengan 'candu' dia tu...
yang lawak nye, sebelum ni aku penah try letak nescafe, tak jalan jugak. dia rasa kelat2 kejap je..kejap je cakap 'tak dap'..bila nak tido dia redah je pahit ke tak pahit..aiyooo...
dah 2-3bln pastu, baru ni aku saje try letak biji selasih..ala yg letak dalam sirap selasih tu...aku saje tempek kat baju selasih tu dengan harapan dia takut ingat ulat. hahaha...siyes tak sangka menjadi pulak. dalam 2 hari jugak aku letak. masuk hari ke3 dia still dok tanya lagi..'mama, nak nen'..aku cakap 'no...nen ade ulat'...terus mintak susu botol. hehehe.

tapi kalau pikir sudut lain, aku rasa cam kesian pulak terpaksa tipu dia camtu. tapi terpaksa...terpaksa ok.... ='(




sorry manje mama. anak mama dah besar kan? dia nak jadi kaklong dah tak lama lagi. sekurang2 nya rezeki anak mama sampai 1thn9bln jugak dapat merasa air susu mama. itu pun mama dah bersyukur sangat.