Pages

♥ pengikut setia ♥

cinta kami bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, 18 September 2014

Pengalaman Bersalin Has Raffiqin Nu'man

kemain lama dah peram entry ni. masa cuti bersalin hari tu karang nye baru hari ni nak publish. hewhewhew...

Alhamdulillah aku dah ade sepasang anak dah. Macam tak pecaye je aku dah ade 2 anak. Semendang je tak caye aku ni....muehehe..



Pengalaman bersalinkan Has Raffiqin (Pendamping) Nu'man (Kebaikan) ni boleh tahan dugaan nye. orang kata kalau besar dugaan masa mengandung/bersalin, bila baby keluar senang nak jaga...ye alhamdulillah syukur Nu'man sgt2 senang dijaga. anak yg tak banyak meragam. Sebaik nama nye...ececeh... kalau mcm ni beranak selalu pun takpe.haha.. 

6/6/2014 aku dah start ambik cuti bersalin sebab pagi tu konon nye dah rase braxton hicks.discuss dgn fakhrul blk ipoh pg jumaat tu.bile dah balik ipoh,tak jugak bersalin nye...braxton hicks je memanjang.layankan jela selagi dia tak mo keluar.syok sangat agaknye dok dalam perut ni.yang kelakarnye mak aku tau aku mmg dok ngidam bengkang tepung.sampai dah 2x mak aku buat bengkang pun tak beranak lg..bertuah punye anak kan? Haha.sudah nye overdue 10 hari. 

29/6/2014,hari pertama puasa.sempatla ptg tu temankan fakhrul pegi bazar ramadhan.teringin air tebu katenye.tp aku dok dlm kete je.tak larat dah jln. lepas orang dah berbuke aku ckp kat fakhrul,perut rase semacam.kejap2 rase nak berak.tp tak berak pun...mak aku dgr je gitu dan2 ckp dah nak beranak dah tu...yang tak boleh lupe, mak aku sempat lagi suruh makan kuih limas sebelum pegi hosp..haha...gelabah pulak semua org suruh pegi spital malam tu jgk.lps isyak fakhrul bwk aku pegi LR hosp ipoh. Lps cek laluan,drg ckp baru 2cm.doc tanya nak balik atau masuk wad.aku malas nak pikir banyak,aku ckp masuk wad jela.lgpun lg 2 hari kene dtg hosp jugak sbb kalau tak bersalin kena serah diri utk induce gak.

Hari pertama dorang bg wad biase je dl sbb 1st class full. Wad biase pun ok. Tp aku prefer wad 1st class sbb suami boleh teman. I kan anjeeee nak suami jugak...huhu..

kena masuk line...sampai bengkak tgn...terpaksa tukar tangan kiri...


beberapa jam sebelum kena induce...

2/7/2014,4.45 ptg masuk ubat induce. Selang brape minit pastu dah mula rase sakit. Mula2 still boleh tahan lg siap boleh keluar nyembang dgn mak abah n fakhrul lg kat luar LR tu. Dah makin kerap sakit tu aku cakap kat dorang dah tak larat nak duduk dah nak masuk dalam baring. Dlm LR tu drg bg katil ye utk sape yg kene induce.so ko baring la situ sorang2 sampai bersalin.suami xleh teman ye.jenuh la aku dok pujuk nurse & doc panggil suami teman mase dok sakit sebelum bersalin tu,drg wat tak heran je...ade sekali tu je fakhrul dpt masuk kejap tu pun dia gtau nk htr makanan kat aku.dia baru keluar balik kejap nk ambik barang lain,tgk2 dorang tak bg dah...i is sedihhhh u know.....aku time tu dah tak ghupe org dah.sakit nye Allah swt jela yang tau.tu sbb aku harap sgt laki aku ade dgn aku time tu.bukan nak mengada2.tp time sakit camtu la kite perlu sgt sokongan.dah suami tak dpt nak teman,nak tak nak aku kena kuat jugak la lawan sakit tu.tiap kali datang contraction,darah mencurah2 rase keluar..org ckp ni kembar darah.tiap kali contraction jugak la tiang katil & bucu bantal jd tempat aku paut. Sampai pukul 3 pg tak silap aku bukaan baru 5cm...dah sampai satu tahap aku rase macam nak giveup dah mintak doc czer je terus. Dah sign borang dah pe semua,doc ckp tak pe kite tunggu sikit je lg..yg kelakarnye, nurse tanya air ketuban aku dah pecah ke belum? mane la aku tau dah tengah sakit mcm nak putus nyawa memang tak sedar la air ketuban dah pecah ke belum. yang aku tau darah mencurah2 keluar tiap kali contraction. doc ckp kalau still lmbt bukaan kite czer.sebelum tu dorang bg ubt thn sakit yg cucuk kt punggung tu.yg ni kire yg ke2.yg 1st aku mtk mase kul 9mlm.dos pertama tu aku siap bole tido lg..yg 2nd ni dah tak rase pe..dalam dok sakit2 tu,tetibe datang rase nak teberak sgt dah.aku bgtau nurse sy rase nak berak ni.nurse ckp takpe awk teran je.iskkk biar betoi drg ni.tetibe pk baby nak keluar dah ke...drg suruh teran sikit2 dl..bile contraction dah dtg je aku teran..nurse tny nak pgil suami ke,aku ckp nak la..terus dia kelam kabut cari laki aku..tp tak de rezeki suami aku nak tgk aku bersalin,nurse ckp suami awk xde kat luar..mgkn dia dah pegi sahur kot..sedihnye la rase...tp aku kena kuat jugak nak teruskan perjuangan ni.bile drg dah ready peralatan semua,ade nurse suruh aku push...nasib jugak aku ade blaja teknik penafasan kat internet..konon tak nak kena jahit byk punye pasai....siap kene puji lg ok nurse ckp pandai u teran...tgk2 kene gunting jugak...sbb baby besor.takpe la mak redhoo je ler janji baby n aku selamat....4x jugak aku meneran...yg kali ke3 tetibe aku abih tenaga..bby stuck kat bahu..aku cari kekuatan balik,tak smpt contraction dtg aku dah push..alhamdulillah terus meluncur laju bby keluar.jam 5.27pagi baby seberat 3.65kg lahir.lps je drg potong tali pusat bby,drg ltk bby kt perut dgn drh2 lg.perkataan alhamdulillah je yg mampu keluar dr mulut aku time tu.berulang2 aku dok sebut.alhamdulillah.alhamdulillah anak mama dah lahir.penantian selama ni berakhir jugak bile dpt tatap anak yg dikandung 9 bulan dpn mata.Allah SWT jela yg tau perasaan ni..lepas dah jahit semua,aku mintak nurse ambik henpon nak call suami.nk dkt kul 6 baru dpt bgtau dia ckp aku dah bersalin.tekejut dia..aku mintak dia masuk azankan anak dia...tu je pengalaman bersalin aku...akan jadi memori sampai bile2....

masa dalam pantang ni...tapi macam dah 2bln besor nye...

masa 2 bulan 1minggu...


Wednesday, 19 February 2014

cara aku putuskan susu badan

hari ni dah masuk hari ke6 aku cuba nak berentikan damia susu badan.
hoii mencabar gile la nak berentikan dia. aku ingat benda senang. tapi bergantung pada baby tu gak kot. 
antara sebab aku terpaksa berentikan dia dari bf, sebab sejak aku pregnant nak masuk 3-4bln ni memang aku perasan susu dah kering. so nak tak nak terpaksa la stop kan jugak.
sebenarnya sejak aku awal preg no 2 ni memang aku dah try, tapi malangnye hati aku tak cukup kuat tengok anak merengek nak dapatkan 'candu' dia. 
sedih weiiii..sejak lahir dia bf, tetiba pulak nak pisahkan dia dengan 'candu' dia tu...
yang lawak nye, sebelum ni aku penah try letak nescafe, tak jalan jugak. dia rasa kelat2 kejap je..kejap je cakap 'tak dap'..bila nak tido dia redah je pahit ke tak pahit..aiyooo...
dah 2-3bln pastu, baru ni aku saje try letak biji selasih..ala yg letak dalam sirap selasih tu...aku saje tempek kat baju selasih tu dengan harapan dia takut ingat ulat. hahaha...siyes tak sangka menjadi pulak. dalam 2 hari jugak aku letak. masuk hari ke3 dia still dok tanya lagi..'mama, nak nen'..aku cakap 'no...nen ade ulat'...terus mintak susu botol. hehehe.

tapi kalau pikir sudut lain, aku rasa cam kesian pulak terpaksa tipu dia camtu. tapi terpaksa...terpaksa ok.... ='(




sorry manje mama. anak mama dah besar kan? dia nak jadi kaklong dah tak lama lagi. sekurang2 nya rezeki anak mama sampai 1thn9bln jugak dapat merasa air susu mama. itu pun mama dah bersyukur sangat. 

Tuesday, 28 January 2014

Family Trip Cameron Highland

sampai ke sudah tak de jugak aku nak cerita pasal Cameron Highland kan? cite pun dah basi dah...kuikui. gitu ler janji acik ni...
flashback balik cerita bulan lepas. al-kisahnye 21/12 taun lepas family belah mentua aku de plan dgn kazen fakrul pegi cameron highland (CH). aku bab ngajak jalan memang on saje. kalau duit pun on, lagi bertambah on..hehehe.

so tak banyak cite kitorg pun pegi ler CH dalam 3 buah kereta. family ktorg yang pegi nya cuma family kecik kami & sapik je. yang lain tak free time tu. nasib homestay semua kazen fakrul dah book awal2 dah. tambah musim cuti sekolah kalau tak book memang tak dapatla kan nak walk-in je mane2 hotel. 

kitorg gerak pagi 21/12 (sabtu) tu dari rumah mak aku je. konon tak de kelam kabut nanti. tengok2 hari kejadian ktorg yang last sekali gerak. dengan sampai ipoh nak dekat pukul 1 pg nye haritu, memang tak de maknenye dapat celik awal mata ni. tapi ktorg sampai CH pun saing2 yang lain jugak. nasib jalan pun ok je. lancar jugak walaupun jem sikit.

kat CH ktorg follow je plan kazen fakrul. mane dorang nak singgah ktorg follow je. mula2 singgah lavender farm. tempat ni baru lagi kalau tak silap. dulu2 aku pegi takde pun lagi. last aku dtg CH rasenye masa zaman study dulu. datang dengan family aku. 






yang sadis nya kat sini, boleh pulak kan tetibe semua gambar yg ade dlm hp fakrul hilang semuanya. mcm kena format tu. dah nak keluar dari situ, rushing tangkap gambo mane dan je la...

destinasi seterusnya kitorg berkelah makan kat tepi taman. best dapat kumpul makan ramai2 gini. hasil masakan mak mertua aku & mak anjang. mak mertua aku bab nak jamu orang makan memang superb...




tengok gaya ibu mithali layan anak makan....haha..bior perut anak kenyang dulu...

lepas dah mkn2 ktorg gerak pegi agro bazaar KHM strawberry farm pulak cari aiskrim.
aku memang dah aim target datang CH nak pekene aiskrim strawberry batang tu. 




muke gumbira dapat aiskrim. aiskrim cup pun aku bedal jugak. dah dtg harus rasa apa yg ade....


lepas lepak kejap sini, terus gerak pegi homestay kat tanah rata. gambar homestay terlupa nak ambik. huhu. tapi ok la selesa. ada 3 bilik. 1 bilik tu kecik sikit. dia letak katil bujang 1. so sapik tido situ. family ktorg sewa 1 homestay, family pak anjang 1 homestay. kalau tak silap sewa rm150 kot. tapi kalau dah nama CH, tak payah aircond2 sejuk nya kalah pasang aircond dah. kalau takde water heater memang rasa mandi dengan ais batu la jawabnye. 

dah balik homestay sempat lah selelap dulu. lepas asar gitu ktorg sambung berjalan balik. kali ni pegi strawberry farm. 



aceli masa kat sini damia dah mula tak sihat dah. perubahan cuaca kot dia tak tahan. sampai kaki tangan dah sejuk time ni..muka pun boleh nampak kan pucat time ni. nasib ada kedai situ jual glove & stoking. terus beli & pakaikan kat dia...sian anak mama ni...

destinasi seterusnya kitorg singgah pasar malam kat brinchang. memang tempat tumpuan la kalau datang hujung minggu. dah shopping2 sikit, terus balik homestay.

malam tu damia makin teruk pulak. minum susu je keluar balik. memang lembik dia hari tu. terus aku ajak fakrul pegi hospital. nasib hospital kat sini tak de orang langsung. 5 min je dah setel semua. lepas makan ubat baru nampak dia ok sikit. legaa hati makkk...

hari ke-2 pulak. 

pagi2 lepas bekpes, ktorg gerak pegi MARDI. kalau dah nama pun MARDI, opcoz tengok pokok2 bunga la. ok la dapat gak tengok pokok2 & bunga yg jarang kite tgk...
ni pokok anggur ye adik2...hehe...jakun aku sebab tak penah tengok pokok anggur. tau makan buah nye je selama ni.



damia dah sihat dah hari ni. dah ceria sikit dari semalam. tgk tgn dia tu. tupun tak nak pakai glove tu. geram je mak ko ni tau damia.. kite risau la kan kot2 dia demam balik. 


sekejap je sini, pastu gerak pegi ladang teh boh sungei palas.
berkelah makan lagi hari ni. balance lauk semalam banyak lagi. panaskan siap2 kat homestay.





'boipren' yang dah banyak berjasa..hehe..
siyes rasa tenang je bila dok atas ni. bagus idea dorang nk berkelah sini. tak dibuat org. org lalu pun pelik tgk ade org berkelah kat tepi pondok ni..hehe..

dah isi perut, kite gerak pegi boh tea centre pulak. 

tempat shooting cerita ombak rindu katenye.
time lisa & aaron ajis gado tu rasenye...


padahal baru lepas melantak nasik, terus hi-tea pulak konon nye. aku order teh tarik & choc moist cake. cake nye biase2 je, tapi teh tarik dia sedaaappp...kena cuba kalau dtg sini...

damia tak abis2 dengan upin ipin dia...tu je cara bagi dia dok diam. kalau tak huru hara tak dok diam.


lepas ni terus gerak balik. sebelum balik tu sempat la singgah gerai2 tepi jalan tu beli sayur2 sikit. kemudian gerak pegi ipoh kejap, malam tu balik putrajaya pulak. sampai rumah pukul 1 pagi. memang pengsan. 

hamek ko 1 entry terus cite 2 hari punye cite...

=))












Tuesday, 24 December 2013

sembang petang

punye la malas nak update blog. dari bulan puasa ritu sampai sekarang baru ada rasa nak update nye. gile punye malas la ko diani. kahkah. aku update pun bukan ada orang nak baca pun blog ni. ke ade? haaaaa...rindu aku lettewwww...

 bile dah lama sangat tak menaip ni sampai tak tau nak cerita mana 1. idea mencurah² kesudahannya bila nak dijadikan cerita terus jadi blur. eh ko ni dah nape kan...tadi cakap idea mencurah². hikhiks...

ok la ok la... kat fb rasanya kebanyakan dalam fb dah tau kot cerita ni. *tutup muka malu* haha..pangg...ngade sangat kan...ni makan diaaa...kat sini je aku saje lambat²kan nak story...ok alhamdulillah sekarang aku tengah pregnant 2nd baby. yeayyy...syukur...baru nak masuk 4 bulan. doakan aku & baby sihat walafiat & sempurna fizikal & akalnya k. amin. 

cam tak pecaye aku dah nak ada 2 orang anak dah...*tampo tampo pipi sendiri* padahal bila kenangkan balik cepatnya masa berlalu. kehidupan aku dari kecik, masuk skola rendah, pastu ke skola menengah pulak, masuk ke kolej & ke alam pekerjaan...wahhh cepatnya aku membesar & jadi dewasa cam sekarang. aku kan anak bongsu. so manje tu ada la jugak kan dari kecik sampai sekarang kot still manje..hikhok. aku ni dari kecik memang susah nak berenggang dengan family. bile dah masuk kolej kat kuantan tu baru la aku belajar berdikari. kalau tak sikit² mak..sikit² abah. tak cukup duit time study dulu pun tau mintak je kan...bile dah keje & uruskan duit sendiri baru ko tauuuu betapa susahnya nak cari duit nak tampung 1 family. 'manje' aku maksudkan tu bukan manje cam menggedik2 tu. eh ade jugak..tapi dengan laki aku jela kan...gile nak manje dengan orang lain...haha..manje aku maksudkan tu lebih kepada bergantung harap gitewww...sekarang ni pun kadang² aku rase macam lebih bergantung kat laki aku jela papepun. bil²,hal² kat rumah, servis kereta semua² tu laki aku yang buat. jangan tak tau pegi pasar beli ikan pun laki aku buat tau. tetiba rase beruntung gile dapat laki yang memahami & rajin dalam bab² ni. lagipun leceh kan kalau pegi pasar nak angkut anak kecik.aku ni jenis kalau pegi pasar tau beli je. harga mahal ke murah memang aku tak kisah langsung. janji apa yang aku nak masak & barang yg aku nak tu ada aku ambik je. cam laki aku pulak jenis teliti harga mana murah mana mahal. so nak selamat, memang laki aku jela yang pegi pasar beli barang² basah. kalau shopping kat shopping mall ke baru aku follow. tu pun sekarang dah pandai sikit tengok harga. hikhok. lagi 1aku ni jenis kalau nak mengemas rumah tak suka buat depan laki aku. tak tau la nape..dari mula kawin memang gitu la pangai nye. kalau aku tetiba datang rajin, memang aku suruh laki aku dok dalam bilik main dengan damia je. tu sebab bila dia pegi pasar, so aku boleh la kemas rumah dengan tenangnya. tu sebab dalam rumahtangga elok jugak ada pasangan yang pro & kontra ni. supaya hidup tu tak de la selari je graf nya. biar turun naik graf tu supaya baru lah warna warni rumahtangga. tak gittewww? 

aku baru balik dari bercuti kat Cameron Highland dengan family mertua minggu lepas. kalau nak cerita dalam 1 entry cam panjang pulak aku rasa. next entry kalau ada kerajinan aku update. tu pun kalau rajinnnnn...nak tunggu aku punya rajin ni mau makan masa berbulan. haha. 

nah untuk tatapan korang yang rindu kat aku & damia. haha. perasan. 

ok la. terima kasih la pada yang sudi baca. bye. 


Thursday, 11 July 2013

2 Ramadhan: simple sahur

Selamat Berpuasa semua!

amacam puasa korang? ada yang puasa yang yang yuk, tengahari bukak periuk tak? hehe.

alhamdulillah semalam dah selesai 1 hari berpuasa. menu berbuka kitorang laki bini beli param aje. lupe nak snap gambo. nasi lemak sotong, nasi beriani, laksa johor & kuih muih. lepas dah makan nasi masing² perut dah tegang. sampai ke sudah tak makan laksa johor tu. ke peti ais jela tempatmu. silap² esok lusa babai ke tong sampah la tu. 

kitorang laki bini ni pelik sikit. walau tak makan abis, semua masuk peti ais. tapi sampai ke sudah memang tak sentuh dah. tak nak membazir konon tu yang masuk gak peti ais. tapi last² membazir jugak. baru niat puasa kali ni tak nak membazir. 

menu sahur pun beli jugak. aku beli kat cafe ofis je. balik rumah masuk peti ais, sahur panaskan. beli yang simple je. 



milo suam, sambal tempe, ikan bilis goreng+kacang & pajeri nenas & terung

menu berbuka hari ni tengah dok pikir nak beli apa pulak ea? :)
rasanye beli lagi jimat dari masak. jangan ler bila kaut tu ikut napsu. ambik ikut agak² 1x makan cukup ler. makan takat 2 org je pun. nak sedap nanti weekend baru masak sedap². tapi minggu depan ler, minggu ni balik kampung. :)

thx 4 reading.

:)

Wednesday, 3 July 2013

Candy Crush

Sape main candy crush mesti tau betapa stress nye kalau level yang korang tu tak lepas² kan? hikhik. aku ni kalau free je konpem dok ngadap benda alah ni. sebelum tido pun sebolehnye ngadap jugak. 

nah ni aku jumpe kat google. bace ni untuk korang!

8 life lessons taught by Candy Crush Saga

Tuesday, 2 July 2013

gigi besi

dah setaun menyepi baru sekarang gheti nak muncul. biasanye bukak blog ni setakat nak skodeng blog orang je. 
ntahnye lepas bersalinkan damia mood berblog ni terus out. faktor umur mungkin. ehh..
tak banyak berubah pun kehidupan aku. damia pun dah 1 tahun 2 bulan. dah makin banyak akal. aku ade update pasal damia kat blog dia kat SINI.

oh ye bln 2 aritu aku dah pasang braces. aku buat kat klinik pergigian kajang prima. prosesnye tak de lama mane pun. cam gigi aku ni kene cabut 4 batang. 2 atas kiri kanan, 2 bawah kiri kanan. 1 minggu cabut 2 btg. lps seminggu cabut lagi 2 btg. minggu depannye dah boleh pasang braces dah. bagi aku yang paling sengsara lepas cabut gigi tu la kot. masa cabut tu tak sakit sebab doktor akan bius. so ko rase kebas2 je. yang buat sakitnya sebab gusi tu dalam proses nak mengecut. lepas dah pasang braces. lega sangat rasa. cuma dah pasang braces cara makan pun dah bertukar. mula² je rase kekok, dah lama² akan terbiasa sendiri. makan pun kena carik kecik² baru boleh makan.
damia sejak aku pakai braces ni, tangan dia kemain bersilat lagi, time tido la selalunye. bape kali jugak la aku menjerit tengah malam sebab tangannye bersilat sampai ke muka aku. sampai menangis dibuatnye pun penah. (T___T)
sekarang ni langkah berjaga² aku tutup muka dgn bantal time tido. nasib tak lemas. 

yang seronoknye pakai braces ni bila time nak tukar getah tu. esaited dok pikir nak tukar kaler pe bulan ni. muahaha. tapi bile pikir sengsara nye lepas ketatkan braces pulak. erkk..tu yang dok buat² lupa je nak g klinik. tak best sangat rasa kalau dah ketat. terasa gigi tu mencengkam & berdenyut². aku bile dah gitu, selera memang out la. terus makan pun jd sikit. 

bulan pertama warna braces hijau+pink, bulan ke 2 warna tak ingat, bulan ke 3 biru+pink, sekarang warna hijau. ikut suke aku je nak warna pe. hehe.

gigi aku sekarang dah nampak dah gerak sikit. gigi taring 2 kat atas tu pun dah turun. cuma sekarang nak bagi dia rapat & bersusun je. makan masa jugak tu. nampak tak warna merah kat atas tu? elastic power chain. benda alah tu yang doktor baru pasang. aku syak benda alah tu untuk tarik antara gigi bagi rapat. 




gambo hari pertama berbraces. >__<

eh terpanjang pulak entry ni. hikhik.

maseh sudi bace. =))

tata.