Pages

♥ pengikut setia ♥

cinta kami bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, 3 February 2016

Short Vacation: Cameron Highlands tahun lepas punye cerita

dok belek2 tengok ada entry yang dalam deraf. kuang kuang kuang. tiap panjang2 pastu tak publish dah kenapa ko ni diani? nah ni entry short vacay masa bulan 8 tahun lepas. muahaha...bace la korang 2 entry pasal CH berturut2. 


masa cuti merdeka hari tu alang2 ambik cuti untuk wedding adik ipar, so plan saja nak cuti singgah cameron highlands bawak anak2 jalan. plan asal nak bawak mak abah sekali tapi last minit abah ada hal so kami jela pergi.

naik CH pun kejap je. pukul 1 ptg sampai dalam pukul 5 ptg dah turun pastu gerak balik putrajaya. naik atas pun jalan-jalan pegi kg taman sedia & Kea Farm je. pergi kg taman sedia singgah KHM Strawberry Farm nak cari aiskrim stoberi tapi aiskrim habih...yang ada scone je...sedap jugak scone sini..order 1 set dapat 4 ketul scone, teh o stoberi 1 teko. harga ingat2 lupa dalam rm12-15 gitu. kembung perut minum teh o sampai habis. tak puas hati lagi aiskrim stoberi tak dapat, pusing2 area situ jumpa lak 1 kedai deret Taman Agro Al-Mashoor ada jual aiskrim stoberi malaysia & dalam cup. laki aku tamak order dua2....tapi tetap habis jugak kitorang bedal...hehehe..

lepas dah penat bergambo moh ler kita balik. on the way balik singgah kea farm beli stoberi, bunga ros.


benda wajib try kalau datang CH.




best jugak sekali sekala short vacation macam ni. tahun depan kita plan pegi tempat lain pulak k...sebab cuti mama dah tak banyak dah...kikiki...

Cameron Highland kami datang

Assalamualaikum w.b.t.

ni cerita 2 minggu lepas. sempena cuti thaipusam yang sambung sampai hari isnin, aku saje jela ajak asben pegi naik Cameron Highlands (CH). plan nak bercuti pegi pulau-pulau macam tak sesuai je rase sebab anak2 pun kecik lagi, so rasenye CH jela tempat yang sesuai. check website BPH tengok2 tarikh yang aku nak tu kosong lagi, so book jela cepat2. 1 malam RM50 je. bilik pulak selesa dan luas. memang ok sangat la dengan family kecik kami ni.



ni bilik biasa yang kitorang duduk kat Rumah Peranginan Persekutuan Cameron Highlands.  ingat cikai2 ke RM50 pun? siap ade astro lagi okeh. tuala sila bawak sendiri sebab tak disediakan. iron boleh request kat kaunter masa daftar tu. 

on the way tu singgah dulu lavendar farm ni..kejap je kat sini semata2 nak bergambo. pusing2 kejap dalam 30minit pastu gerak nak pegi check-in. perut dah lapor.






adik mood tak berapa ok masa ni sebab baru bangun tido. 

kaklong kaki posing, asal nampak patung2 gini dia suruh mama snap gambo dia.. amboii dia tu..


manje ke tidok? haha. tengok tu eyebag sebakul. haiyooo...


petang2 lepak kat al-mashoor strawberry farm, taman sedia makan ni. nomnom sangat...




seronok bawak damia jalan dah sekarang. dia tau je camne nak posing ke ape. 


ni masa hari kedua. adik meragam je. 
bangun2 tido pagi, rasa badan dia dah dedor. demam rupanya. 
nasib baik memang dah standby ubat. minum susu tak mau, makan pun tak mau. merengek je dia.


mase ni singgah kejap kat butterfly farm. nama je butterfly farm, tapi dalam ni macam2 binatang lagi ade. macam mini zoo la kiranya. best jugak.


sebelum balik, singgah cameron valley mengeteh dulu. sejuk giler mase ni. sepanjang 2hari kat sana, hujan je. 



budak demam nak memerap je dengan mama.




 gambar dah bercampur2. malas nak drag naik atas. ni masa lepas lepak kat taman sedia, singgah sini tangkap gambar. unik design rumah kat sini.





itu jela percutian 2 hari 1 malam di CH. on the way balik singgah kea farm beli ole2 sikit pastu terus gerak balik putrajaya. 

ada rezeki kita plan bercuti tempat lain pulak.







Thursday, 10 December 2015

3 Disember - Double Celebration

cerita masa hari kejadian 3/12/2015.

celik2 mata asben dah wish 'happy birthday sayang'..lepas tu, rutin macam biasa kejut anak2 bangun, mandikan dorang,siap2 then kelam kabut pegi keje. aku kalau sehari tak kelam kabut tak sah. 

sampai je opis pun macam biase jugak. takde yang luar biasenye lagi. dalam pukul 12.30 gitu dapat call. aku ni kalau no pelik2 malas betoi nak angkat. tapi tegerak hati angkat jela. pastu orang tu cakap ada barang nak hantar, suruh aku turun lobi. eh biase kalau courier dorang naik je atas, so aku mintak dia naik je atas then aku tunggu kat lif. sambil2 tu dok pikir jugak aku rase macam takde beli apa2 barang. dok tunggu tu sekali mamat tu keluar lif bawak bunga & kotak. 

dia tanya ni puan diani ke? aku iye kan jela. nah ni untuk puan.

blur aku jap. tak tau macamne mimik muke aku time ni.

nak gelak ke senyum ke apa tak tau la. aku pulak boleh tanya dari siapa ni? hahaha.mamat tu cakap dari suami puan la. eh ye tak ye jugak kan. ingatkan secret admirer mane pulak yg bagi. kahkah. 




tak sangka romantik jugak husband aku ni. pandai jugak dia bab2 benda cenggini. 5 tahun kawin baru merase okeh. terharu sangat rase. terima kasih abang untuk semua ni.

time lunch pulak pegi merayau dengan mek myra pergi jualan kat NRE. balik opis rupanye ada lagi surprise. dorang cakap bos pergi padi house beli sendiri kek birthday untuk aku. alahaiiii terharu lagi. pastu cik sarah bawak kek sambil nyanyi ramai2 masuk bilik aku. 1st time dirai dan dihargai macam ni. 


terima kasih bos, miss low dan kawan2 yang lain untuk surprise ni. 

yang wish kat fb, whatsapp terima kasih sangat atas doa kalian. hanya Allah s.w.t sahaja yang dapat membalas. 

tahun depan dah 3 series dah kalau dipanjangkan umur.
pengalaman yang indah yang akan aku kenang sampai bila2.
terima kasih buat aku tersenyum sepanjang hari. 








Monday, 9 November 2015

memborong lampu & kipas di houses lightings, puchong

Assalamualaikum wbt. 

semalam gerak dari rumah bengah kat hulu langat plan dengan asben nak pegi cari lampu & kipas untuk rumah baru kat ipoh. kalau tangguh2 risau banyak lagi keperluan lain nak beli nanti. biase la kalau rumah baru macam2 nak tambah. walaupun belum dapat tukar ipoh & duduk rumah tu tapi semangat nak mendeco tu membara2 je. konon nak jadikan rumah persinggahan, kumpul2 adik beradik kalau balik cuti2 kat ipoh bile2 nanti.

so bermula semalam misi mencari lampu & kipas kat houses lightings, puchong. aku buat research & baca review blog orang rata2 recommend suruh datang beli kat kedai ni sebab harganya jauhhh beza dgn kedai lain. 

masa ambik kunci rumah ritu ada jugak survey kedai2 lampu kat area ipoh, contoh harga lampu surface downlight paling murah 1 biji nak dekat rm40, tapi kat kedai ni dapat dlm rm21++ gitu je. nak yg mahal pun ada. disebabkan aku nak guna banyak dowlight so pilih harga yang murah2 je la. kalau ko mampu tak slh pun beli yg mahal tu. 

mula2 plan kengkonon nak letak chandelier kat hall, ruang makan & bilik, tapi bile tengok balik point kat tengah2 tu dia pasang utk kipas bukan point lampu. alaaa frust. padahal banyak pilihan lampu chandelier kat kedai ni. cantik2 pulak tu. dalam kepala dah plan macam2 dah. so beli jela lampu hiasan untuk dinding je untuk letak kat ruang makan & tangga. disebabkan nak jugak letak lampu kat ruang makan, aku beli kipas yang sekali dgn lampu tu. 




ni suasana dalam kedai tu. dari luar nampak macam tak ramai orang, tapi bile masuk ramai gile orang. bersesak dalam tu. macam kitorang ni bawak 2 anak kecik memang hazab ler sikit. 


ni contoh lampu yang sempat aku snap. dari murah sampai yang beratus pun ada. pilih jela ikut citarasa korang.


 snap je tapi design aku ambik takde pulak aku snap dalam ni. haha.



kipas yang ketot, design pelik2 pun ada. area ni design yang fesyen2 sikit dia punya kipas. area sini kipas jenama taiwan & alpha. jenama kdk & panasonic belah depan dia punya kipas display. aku ambik kipas untuk bilik2 jenama panasonic warna hitam. untuk bilik utama je ambik yang ada remote. yang lain tu biasa je. 



lampu putih yang tengah2 tu aku ambik untuk letak kat tangga. macam comel pulak. kebanyakan design lampu aku pilih warna putih. 


sesiapa nak survey & cari lampu kipas untuk rumah sila la terjah kedai ni. 


Houses Lightings,
35, Jalan Bpu 6, Kawasan Perniagaan Bandar Puchong Utama, 47100 Puchong, Selangor, Malaysia




2 gambar hasil google. 

kedai ni tutup hari isnin ye. jangan pulak korang datang hari isnin ketuk pintu merayu suruh orang bukak memang kem salam la orang nak bukak. muehehe...

tips: 
1. sebelum datang lebih baik kira dulu point berapa lampu & kipas yang diperlukan.

2. tentukan lampu jenis apa untuk kedudukan lampu2 tu. contoh kat hall nak pasang jenis chandelier ke lampu biase. kat ruang makan jenis lampu apa. kipas pun sama. sebab bila dah masuk kedai ni kita akan jadi rambang mata sampai tak tau nak decide. kalau dah plan awal sekurang2 nya kita dah target nak cari lampu jenis apa. macam aku cari untuk 1 rumah so pening kepala jugak nak decide. 

ok tu je serba sikit yang boleh aku kongsikan. 

=))




Wednesday, 30 September 2015

Ko ingat ko DIVA?

eceh tajuk kemain lagi khenn nak bikin panas? petang2 camni bos pun takde so rajin la sikit nak update blog. ni pun salah 1 peel PA bile bos takde...KAHHH..

aku bukan apa, tetibe je terpikir nak cerita pasal kehidupan seorang PA ni yang orang jarang tau. luaran orang nampak PA ni keje nye goyang kaki je kot? helooo ada masa2 je yang boleh goyang kaki okeh. masa macam lipan kudung bersilat orang tak nampak pulak kan? tak yah nak kate aku la korang pun sama kan? bile bos takde siap menyicah biskut kering dengan milo pastu layan running man kat tempat. dah2 jangan nak berdusta aku saksi segalanye...hahaha...

tadi ada la officer aku ni datang mengadu, dia cakap tadi dia call 1 pejabat ni boleh pulak PA ni cakap 'ingat i ni bodoh sgt ke?nombor yg i bagi ni dia pangkat jusa tau' eh eh...aku pulak yang berasap dengar...ada ke cakap dengan orang luar macam tu.kot la yang kol ko ni jusa jugak ko nak kate pe? yang buruknye ofcoz la orang ingat semua PA gitu kan. eh no no no i bukan macam tu ye. dah orang tanya elok2 tak boleh ke cakap elok2? aku ni penah la jugak ntah sape2 call mintak sampai 1 kementerian punya direktori lagi lenguh la tangan dok pegang ganggang tepon tu dok melayan dia. ikut hati nak je aku suruh cari kat website. tapi tak sampai hati pulak sebab pikir mungkin dia nak urgent ke kan...tak pun aku penah jugak terpikir, kot2 orang saje call nak prank ke hape...panggilan hangit ke...sebab laki aku suke ugut2 nak buat panggilan hangit kat aku....gile kan pompan ni dok pikir sampai ke situ....

ada jugak pengalaman, orang luar call2 tetiba terus nak marah2. aku ni dok ketap jela bibir tahan nak maki balik. habih je orang tu letak tepon terus berjurai airmata macam air terjun. nangis bukan sebab kena marah, sebab geram tak dapat nak maki balik..muahahaha...

selalu nya macam tu la, geram dengan orang macam mane pun dalam tepon memang aku control ayu habis..sampai fakhrul penah cakap ' ayang ni kalau cakap tepon dengan orang kemain lagi lemah lembut nya, suara pun kecik je...' KAHHH..yg ni memang tak tahan nak gelak.harus la kan...takkan la nak ckp dengan orang tak kenal tetiba dok terpekik2 karang org ingat pompan meroyan mane pulak....

sebenarnya pointnye aku nak cakap, tak kisah la ko keje PA ke, kerani ke, cleaner ke, bos ke kuli ke...tapi bile cakap dengan orang dalam tepon ke kat luar ke jaga la adab...macam PA contoh aku bagi tadi tu dalam tepon pun orang dah boleh tau perangai sebenar ko kat luar macam mane. muke buruk takpe makeup tebal2 boleh cover buruk tu, kalau perangai buruk ko ghaseee ko nak sorok macamane? 

nah belanja muka PA dengan eyebag sebakul, kening bersepah, muka berkerut. amboi sedap ngate diri sendiri. 

sekian.

ikhlas dari ostajah diani.

=))

sembang-sembang je

kitorang 1 family baru baik dari demam. tambah cuaca berjerebu je sekarang. batuk,selsema pun tak baik2 lagi ni.

sebelum cuti raya haji hari tu, kitorang dah balik kampung dulu dah. sebab ayah mentua masuk ICU. baru je berapa hari lepas dah sedar & pindah masuk wad biasa kat hosp taiping. mula2 fakhrul yang demam dulu. lepas tu abih berjangkit2 1 rumah. tambah pulak aku p gatai makan buah dokong. badan tak boleh makan p makan terus sampai demam2...orang ckp buah dokong ni kan kalau orang tak tahan boleh sakit2 urat. lepas dah kena demam, aku tengok dokong pun dah fobia. 

kebetulan masa balik ritu aku tinggalkan damia kat rumah atok opah nye kat ipoh. sebab cuti raya haji tu nak balik lagi. so bagi la dia main puas2 dengan sepupu dia dl. aku pulak dengan tak sihat lagi nye mase tu. walaupun mama nye yg sedih lebih, anak rilek je. dah la damia tu perangainye kalau orang call memang dia diam membisu je...bukan nak cakap.geram je kadang tu.

raya haji taun ni sederhana je. baju pun pakai yang mana ada je sudah. gambar raya pun tak de. 

ni gambar2 sebelum demam. hehe..anak2 manja mama ni. kaklong nye makin besar makin manja. 



kejadian sebelum spek patah. tengok habih senget benget spek mama dorang kerjakan. malam tu terus patah. hahaha...


ni haaa adik nye dah makin melasak sekarang...macam tak de tempat lain nak main..




k bye. 

Monday, 17 August 2015

Aktiviti Riadah - Seoul Garden IOI City Mall Putrajaya & Taman Ekuestrian Putrajaya

semalam pepagi aku dah up gambo kat IG yang damia paksa janji tu kan...jap2 nak cari balik gambo tu..


so tak nak kecewakan anak moh ler kite keluar...tengahari tu memang dah plan lepas kemas rumah, basuh baju, siap2 anak baru keluar. destinasi dituju ke IOI city mall...apa2 pun isi perut dulu...aku nak makan kat food court je...tetibe fakhrul tanya seoul garden nak? mau tak nak...jom jom..haha..padahal mase bulan puasa ritu sampai 2x dah makan situ....tapi sedih pegi time lunch tengok2 kambing takde..padahal memang dah aim nak makan kambing pun...cissss...dasar antu kambing...



tengok dia kemain lagi bodek mama...tak mintak kiss pun dia kiss...yela yela lepas makan kite jalan lagi...


adik perut dah kenyang senang hati....senang keje mama bila dia dah ade gigi ni...suap la ape pun dia nganga je...gud boy tak memilih...

lepas makan ajak fakhrul pegi tengok kuda. dia on je...adik mase nak balik dari IOI tu dia dah lelap dah dalam stroller, tu sebab ler takde gambo adik dengan kuda. 

sampai2 je tengok orang pun tak ramai...plus baru lepas ujan...


comel kan ponny ni...geram tengok dah la warna putih...


memule takut2..sampai 1 padang dia lari...bila tengok papa naik baru dia nak naik...


memule naik berdua dulu dengan dia...happy je dia...

video



2nd time naik dah berani dah...macam ni la anak mama....



harga 1 orang RM5/ride....ada la 1 padang kecik tu dia pusing...
tak sampai 5 minit pun aku rase...
macam aku dengan damia tu dia kire sekali naik RM5...
damia naik 2nd round dia sorang tu kena bayar lagi RM5...
1 tiket tu dapat diskaun 20% kalau makan kat cafe mangiamo! dalam tu...

see happy je muke dia..tengok anak happy macam ni mama pun happy sama...
next time kite ajak papa pegi zoo sesi mengenal haiwan pulak okeh...
best jugak sekali sekala buat aktiviti riadah macam ni masa weekend...